Installation av processor

Installation av processor

Här följer en guide till hur en processor med sockel LGA 1150, LGA 1155, LGA 1156 installeras på ett moder­kort. Tillvägagångssättet för andra Intelprocessorer är mycket likt. Observera att guiden inte stämmer exakt överens med alla moderkortstillverkare. Följ alltid tillverkarens anvisningar och rekommendationer vid tveksamheter.

Intel sockel LGA 1150 / 1155 / 1156

Vi rekommenderar att processorn monteras innan moderkortet fästs i chassit. Då är det dock viktigt att ha ett bra underlag för moderkortet (t.ex. en ESD-matta). Montera annars processorn med moderkortet i chassit. Använd ett ESD-armband och koppla det till datorns chassi (eller ESD-mattan om en sådan används). Läs mer om ESD i Dator 3.3.

Börja med att öppna sockeln och plocka bort plastlocket. Spara locket på en lämplig plats eftersom det kommer till användning om processorns ska plockas bort i framtiden.

Tag ut processorn ur förpackningen och håll den i kanterna. Rör absolut inte vid dess undersida. Processorn är datorns allra känsligaste komponent och den ska hanteras med stor varsamhet. Skulle smuts komma i kontakt med processorns anslutningar kan den gå sönder.

ZIF-sockeln (Zero Insertion Force) på moderkortet är en så kallad nollkraftsockel. Nollkraftsockeln är en smart konstruktion som garanterar att komponentens alla anslutningar får bra kontakt. Detta utan att använda specialverktyg. Nollkraftsockeln gör det även enkelt att byta ut komponenter.

 

Processorns positionsmarkering måste hamna rätt.

Processorn passar endast på ett sätt i ZIF-sockeln. Studera därför både processorn och sockeln noga innan processorn läggs på plats. Processorn har en positionsmarkering för att underlätta detta (se bilden ovan). Tillika är ena hörnet av moderkortssockeln snedskuret. Tänk på att processorn ska läggas rakt ner. Den ska alltså inte glida in i sockeln utan bara läggas direkt ovanpå. Tryck aldrig på processorn.

Bilderna visar en öppen ZIF-sockel. Fixeringsramen fälls först ned över processorn. Därefter låses sockeln med låsarmen.
ZIF-sockeln öppnas och stängs med en arm.

När processorn ligger på plats, fälls fixeringsramen ned och låsarmen förs tillbaka till sitt ursprungliga läge. Låsarmen ger visst motstånd vid stängningen, och det kan kännas otryggt att pressa tillbaka den. Om processorn är korrekt monterad är det dock ingen fara. Processorn är därefter ansluten.

När processorn är monterad ska kylaren sättas på plats. Om kylaren levererades med processorn sitter det redan ett lager kylpasta på dess undersida. Tänk då på att alla eventuella plastskydd måste tas bort. Kylpastan ska ha direktkontakt med både processorn och kylaren.

Kylare med förapplicerad kylpasta

Om kylaren saknar kylpasta eller om den har varit monterad tidigare måste ny kylpasta appliceras. Tänk på att all gammal kylpasta ska tas bort först. Om den gamla kylpastan är vaxaktig går det att använda ett hårt papper för att försiktigt skrapa bort det mesta. Trögflytande och oljeaktig kylpasta går att ta bort med en torr luddfri trasa eller en fin pappersduk. För att få bort det sista av den gamla kylpastan används ändamåls­enlig rengöringsvätska, till exempel ArctiClean eller Isopropanol (följ instruktionerna på förpackningen). Droppa några droppar rengöringsvätska på processorn och kylaren och låt vätskan verka. Torka därefter bort den och upprepa proceduren om det fortfarande finns kvar kylpasta. Var extra försiktig med AMD-processorer eftersom de har stift på undersidan som kan böjas om de utsätts för påfrestningar.

Använd ny kylpasta av hög kvalitet och applicera ett tunt lager. Kylpastan används för att kontakten mellan komponenten och kylflänsen ska bli optimal ur värme­avledningssynpunkt. För mycket kylpasta får motsatt effekt och isolerar istället. Följ alltid tillverkarens anvisningar.

Ofta rekommenderas det att sätta en liten klick kylpasta på mitten av processorn och sedan stryka ut pastan i ett tunt lager över hela kontaktytan. Var noggrann och försiktig så att ingen kylpasta hamnar utanför processorn!

Intel använder så kallade push-pins för att fästa sina kylare. Kontrollera att skruvarna är vridna till rätt läge och lägg sedan kylaren ovanpå processorn. Tryck ner två push-pins åt gången med ett jämnt tryck (välj två som sitter diagonalt mot varandra). Kontrollera därefter att kylaren sitter fast ordentligt.

Avsluta med att ansluta kylarens kontakt till PWM-anslutningen på moderkortet (4-pin-kontakt som ofta kallas CPU_FAN). Använd gärna buntband för att hålla samman kabeln om den visar sig vara för lång.

Senast ändrad: 2014-09-26

Meddelande från Kjell & Company

Din webbläsare är gammal, och vi kan inte lova att innehåll visas korrekt, eller full funktionalitet. Vår rekommendation är att du uppdaterar din webbläsare nu!

Meddelande från Kjell & Company

Javascript är ej aktiverat i din webbläsare! För full funktionalitet på siten rekommenderar vi att du slår på Javascript.

Meddelande från Kjell & Company

Cookies är avslaget i din webbläsare. För att kunna använda internetbutiken måste din browser stödja cookies (mer information).