Hur funkar det? Vår populära bok nu online!
Dator
Nätverk
Mobilt
El/Elektronik
Övervakning
Hembio
TV-teknik

Batteriet i närbild

Batterier är en energikälla som får allt större betydelse i det vardagliga livet. Utan batterier hade det inte gått att lyssna på musik under bussfärden, sitta med datorn i soffan eller starta bilen på ett bekvämt sätt. Men vad är egentligen ett batteri? Det finns mycket som skiljer mellan olika batterityper, bland annat kemin, storleken, kapaciteten och spänningen. Alla dessa egenskaper hänger faktiskt ihop och är ett resultat av varandra. Följande kapitel ser närmare på hur batterier och ackumulatorer fungerar.

Engångsbatterier

Till skillnad från ett uppladdningsbart batteri (även kallat ackumulator) kan engångsbatterier endast användas en gång. När all metall har oxiderat går det inte backa processen och dra nytta av batteriet en gång till. Det finns de som påstår att det går att återuppladda vanliga alkaliska batterier men tillverkarna avråder starkt från det. De övervakningsfunktioner som finns i vanliga laddare fungerar inte på annat än upp­laddningsbara batterier. Det är inte utan anledning som batteritillverkarna märker sina engångsbatterier med Do not recharge. Om det i framtiden kommer gå att återuppladda vanliga alkaliska batterier (på ett säkert sätt) kommer det att finnas gott om sådana laddare i handeln.

Uppladdningsbara batterier

Ett ″uppladdningsbart batteri″ heter egentligen ackumulator och liknar ett vanligt batteri. Genom att spänningssätta en urladdad ackumulator kan elektronerna vandra tillbaka så att den går att använda igen. Ackumulatorerna skiljer sig mycket mellan varandra, exempelvis på hur stor kapacitet de har (hur länge de håller på en laddning) och hur många cykler de klarar av (upp- och urladdningar). I vissa sammanhang spelar även storleken eller vikten roll och då är inte alla typer lämpliga.

Underhåll och laddning

Det går att ladda batterier på flera olika sätt. Det gör att det finns många olika typer av laddare på marknaden. Skillnaden ligger i hur lång tid laddningen tar samt hur avancerad övervakningsteknik laddaren har. Övervakningsfunktionen blir viktigare ju snabbare batteriet ska laddas. Följande avsnitt beskriver laddning av NiMH-batterier.

Batteripack

Ett batteripack är flera batterier (celler) som är sammankopplade i serie. Batteripacken kan få olika egenskaper beroende på hur de kopplas, vilka och hur många celler som används. Detta kapitel börjar med att förklara begreppen polspänning och inre resistans för att efter det demonstrera hur ett batteripack byggs.

Meddelande från Kjell & Company

Din webbläsare är gammal, och vi kan inte lova att innehåll visas korrekt, eller full funktionalitet. Vår rekommendation är att du uppdaterar din webbläsare nu!

Meddelande från Kjell & Company

Javascript är ej aktiverat i din webbläsare! För full funktionalitet på siten rekommenderar vi att du slår på Javscript.

Meddelande från Kjell & Company

Cookies är avslaget i din webbläsare. För att kunna använda internetbutiken måste din browser stödja cookies (mer information).