Hur funkar det? Vår populära bok nu online!
Dator
Nätverk
Mobilt
El/Elektronik
Övervakning
Hembio
TV-teknik

Media överallt

Under de senaste åren har vi kommit allt längre ifrån vårt traditionella sätt att ­lyssna på musik och se på film. Vi använder allt mer sällan CD-skivor och DVD- eller ­blu-rayskivor, eftersom de klassiska optiska skivorna nästan helt har ersatts av datorer, mobiltelefoner, surfplattor och NAS:ar (nätverkshårddiskar). En av de stora fördelarna med detta är att apparaterna kan kommunicera med varandra, så att all media går att strömma kors och tvärs genom huset över det befintliga hemnätverket. Det är just dessa möjligheter som detta kapitel fokuserar på.

UPnP AV

UPnP är ett av de absolut vanligaste sätten att dela media i ett nätverk. Akronymen står för Universal Plug and Play och den innebär många saker. I nätverkssammanhang gör den exempelvis att vi lätt kan hitta en nätverksansluten skrivare. I multimediasammanhang (UPnP AV) gör tekniken att mediaspelare automatiskt letar upp musik-, bild- och videofiler som ligger på en dator eller en NAS.

Logotypen indikerar att en produkt är kompatibel med UPnP.
Mediacentret Boxee hittar ett UPnP-bibliotek på en NAS.

UPnP-klienter såsom mediaspelare och webbradioapparater får sitt material från en UPnP-server, vilken oftast utgörs av en påslagen dator eller en NAS. Windows har en inbyggd UPnP-server som gör att biblioteket i Windows Media Player kan nås från exempelvis de nämnda apparaterna. Det finns även tredjepartsservrar såsom Twonkymedia, vilka ger utökat och förbättrat UPnP-stöd.

DLNA

UPnP-kritiker brukar hävda att UPnP egentligen står för Universal Plug and Pray. UPnP är nämligen en otroligt bred standard, något som inte är uteslutande positivt. Till nackdelarna hör att det inte är säkert att två produkter fungerar med varandra bara för att de är märkta med UPnP-logotypen.

DLNA (Digital Living Network Alliance) arbetar för att alla mediarelaterade ­apparater i hemmet ska kunna kommunicera med varandra, utan problemen som UPnP ­ibland lider av. De certifierar därför produkter som uppfyller deras tekniska krav, så att ­konsumenterna i slutänden kan vara nästan helt säkra på att två stycken DLNA-­certifierade produkter fungerar tillsammans.

DLNA-certifierade produkter ska kunna prata med varandra.

Idag syns ofta DLNA-logotypen på TV-apparater eftersom det är något som TV-­tillverkarna marknadsför hårt. Detta i och med att allt fler TV-apparater utrustas med inbyggda mediaspelare. Det är dock inte bara TV-apparater som kan DLNA-­certifieras utan det finns allt från fristående mediaspelare och digital-TV-boxar till NAS:ar, ­mobiltelefoner och skrivare. Alla dessa produkter ska kunna kommunicera med ­varandra tack vare DLNA.

DLNA-klasser

Eftersom DLNA spänner över en så stor bredd av produkttyper har de olika funktionerna delats upp i ett flertal klasser. En produkt kan vara begåvad med en eller flera klasser, beroende på vad den ska kunna göra i DLNA-sammanhang.

  • Digital Media Server (DMS): En DMS (server) är en enhet som kan lagra media och göra den tillgängligt för DMP:er (player) och DMR:er (renderer). En dator eller en NAS utgör oftast nätverkets DMS (server).
  • Digital Media Player (DMP): En DMP (player) är en apparat som kan spela upp media från en DMS (server). Det kan till exempel vara en TV med inbyggd mediaspelare, en fristående mediaspelare, en webbradio eller en spelkonsol.
  • Digital Media Renderer (DMR): En DMR påminner mycket om en DMP (player), men den söker inte själv efter media på en DMS (server). Istället är det en DMC (controller) som anger vad den ska visa.
  • Digital Media Controller (DMC): En DMC (t.ex. en surfplatta) hittar media på en DMS (server), men spelar inte upp materialet på sig själv utan presenterar det på en DMR (renderer), vilket exempelvis kan vara en TV eller ett högtalarsystem.b
    Funktionen hos några av klasserna i ett DLNA-nätverk
  • Digital Media Printer (DMPr): DLNA-kompatibla skrivare kan skriva ut material som en DMP (player) eller DMC (controller) önskar att få utskrivet.

Det finns även speciella klasser för mobiltelefoner, till exempel mobiltelefonsanpassade server- och spelarklasser. Utöver dessa finns det klasser för upp- och nedladdning av filer till och från mobila enheter samt en klass för att styra ett DLNA-system via sin mobiltelefon. Samtliga klasser finns beskrivna på DLNA:s officiella webbplats (www.dlna.org/digital_living/devices).

DLNA är alltså mycket mer än bara en teknik för att på ett enkelt sätt låta en media­spelare hämta material från en server. DLNA gör det möjligt att även styra media kors och tvärs mellan olika spelare och datorer. I Windows 7 har Microsoft verkligen storsatsat på att få PC:n in i mediahemmet. Den Windows 7-exklusiva mjukvaran ­Windows ­Media Player 12 har integrerats tätt med DLNA-tekniken och kan både spela upp ­material från DLNA-källor, bli styrd av en annan dator och sist men inte minst skicka material till DLNA-spelare.

Transcoding

Transcoding är en serverteknik som används för att förbättra formatstödet hos ­mediaspelare, uppspelningsmjukvaror och webbradioapparater som använder UPnP eller DLNA. Ett av de största problemen är nämligen fortfarande att video- eller ­musikfilerna som ska spelas upp ligger lagrade i ett format som spelaren saknar stöd för. Windows Media Player har exempelvis inte stöd för låtar som använder den förlustfria ljudkodeken FLAC. Trots det kan programmet spela sådana låtar från en NAS, under förutsättning att NAS:ens UPnP- eller DLNA-server har en transcodingfunktion. När NAS:en strömmar låten till Windows Media Player passar den nämligen samtidigt på att koda om låten till ett kompatibelt format.

Airplay och andra Apple-lösningar

Apple har valt att inte satsa på samma spår som de flesta andra tillverkare, utan ­använder sig istället av sina egna tekniker. Precis som i de flesta sammanhang har dessa egna ­tekniker både sina för- och nackdelar. Antalet produkter som har stöd för Apples lösningar är färre än de som hanterar UPnP eller DLNA, vilket givetvis är en nackdel. Fördelen är att Apples lösningar inte är lika breda när det gäller bland annat formatstöden, något som gör de formatrelaterade problemen nästan obefintliga (förutsatt att formatet som önskas användas är kompatibelt överhuvudtaget). Det är i och för sig inte så konstigt eftersom Apple på förhand har bestämt exakt hur teknikerna ska fungera samt vilka format de ska kunna hantera. Det gör också att Apples lösningar är synnerligen enkla att komma igång med.

DAAP

Med Apples mjukvara Itunes är det lätt att hitta andra Itunes-bibliotek i det lokala nätverket. För att åstadkomma detta används DAAP-protokollet (Digital Audio Access Protocol). Många NAS:ar har också stöd för det så att det går att lyssna på NAS:ens musik via Itunes på antingen en Windows- eller Mac OS X-dator. Denna NAS-funktion kallas ibland även Itunes-server.

Airplay

Airplay är Apples eget sätt att strömma musik, bilder och film mellan olika Apple­produkter och i viss mån även produkter från tredjepartstillverkare. Enheten som ­sänder materialet kan exempelvis vara en dator med Itunes eller någon av Apples nyare IOS-­baserade produkter såsom Iphone, Ipad och Ipod Touch. Enheten som tar emot materialet kan vara Airport Express (Apples router som har en 3,5 mm-ljudutgång) eller en Apple TV. Apple TV är Apples fristående mediaspelare som tyvärr inte har släppts i Sverige ännu (juli 2011).

Apple har gjort det möjligt för tredjepartstillverkare att bygga in Airplaystöd i högtalarsystem så att det även går att strömma musik till sådana via Airplay. Bland annat Denon, B&W och JBL har i skrivande stund släppt Airplay-kompatibla högtalarsystem. Genom att placera ut sådana i olika rum går det att via Itunes strömma ut sitt bibliotek till hela huset (och även att styra de olika högtalaranläggningarna).

Airprint

Precis som att DLNA har sin teknik för att skriva ut direkt från mobila enheter, har även Apple sin egen teknik som de kallar Airprint. Genom några få knapptryckningar går det att skriva ut direkt till Airprint-kompatibla skrivare från exempelvis en Ipad eller en Iphone. Det hela sker trådlöst över det lokala nätverket. Tyvärr är det än så länge (juli 2011) väldigt få skrivarmodeller som har stöd för Airprint. Det finns dock inofficiella lösningar som gör att det via en dator går att skriva ut till skrivare som saknar Airprint-stöd.

Air Video

Något som många än så länge saknar med Apples Airplay-lösning är möjligheten att strömma film från en vanlig dator till en Ipad eller Iphone. Tredjepartslöningen Air Video kan dock råda bot på detta. Genom att installera appen Air Video på en IOS-enhet går det att strömma filmmaterial till den från en dator i samma lokala nätverk, under förutsättning att datorn har mjukvaran Air Video Server installerad. Den mjukvaran finns i dagsläget tillgänglig till både Mac OS X och Windows utan kostnad, men Air Video-appen kostar däremot 22 kr (juli 2011). Det finns dock en gratisversion för alla som vill prova på systemet och se om det fungerar såsom de önskar. Om servermjukvaran körs på en Windows-baserad dator måste även tillägget Bonjour installeras för att Ipaden ska kunna hitta datorn. Vid installation av Apples Itunes följer Bonjour med automatiskt.

Air Video Server som körs på Mac OS X (finns även till Windows). Klicka för förstoring.
Air Video Server strömmar filmen Big Buck Bunny till en Ipad. Det går givetvis även att få fullskärmsstorlek. Klicka för förstoring.

Det finns flera fördelar med Air Video-lösningen. Den solklara fördelen är att Ipadens eller Iphonens begränsade lagringsutrymme inte belastas av stora filmfiler. En annan stor fördel är att denna teknik ger ett bredare filformatsstöd. Normalt kan inte IOS-produkter spela upp exempelvis MKV-filer, men tack vare transcodingfunktionen i Air Video Server kan de spela upp sådana filmfiler. Observera att datorn som strömmar filmen måste vara relativt kraftfull för att kunna konvertera HD-material i realtid.

Det finns en lösning under utveckling för att strömma film över Internet till nämnda enheter. Air Video Server innehåller idag en beta-version av denna funktion.

Läs mer om Air Video på dess officiella webbplats: www.inmethod.com/air-video.

Squeezebox

Logitech Squeezebox är en mycket populär produktserie för att via nätverket strömma musik till högtalare runt om i hemmet (och lyssna på webbradio från hela världen). Till skillnad från vanliga webbradioapparater som använder UPnP, använder Squeezebox en helt annan lösning för att hålla ordning på musiken.

Squeezebox Radio med inbyggd högtalare
Squeezebox Touch utan högtalare
Alternativet Sonos S5 med inbyggd högtalare

Squeezebox-systemet utvecklades ursprungligen av Slim Devices som numera ägs av ­Logitech. All musik i systemet strömmas från en servermjukvara vid namn Squeeze­server. Den går att installera på både Windows-, Mac OS X- och Linuxsystem. ­Mjukvaran ­erbjuds även till ett flertal NAS:ar (från bl.a. Synology, Excito, D-link, Netgear och Qnap), vilket gör det möjligt att samla all sin musik på en NAS och sedan strömma den därifrån ut till Squeezeboxar runt om i huset.

Det finns även konkurrerande lösningar från exempelvis Sonos. De har ett liknande system för sina Zoneplayers (se bild). Både Sonos och Squeezebox har idag appar som gör det möjligt att styra systemen via en mobiltelefon.

Meddelande från Kjell & Company

Din webbläsare är gammal, och vi kan inte lova att innehåll visas korrekt, eller full funktionalitet. Vår rekommendation är att du uppdaterar din webbläsare nu!

Meddelande från Kjell & Company

Javascript är ej aktiverat i din webbläsare! För full funktionalitet på siten rekommenderar vi att du slår på Javscript.

Meddelande från Kjell & Company

Cookies är avslaget i din webbläsare. För att kunna använda internetbutiken måste din browser stödja cookies (mer information).