Hur funkar det? Vår populära bok nu online!
Dator
Nätverk
Mobilt
El/Elektronik
Övervakning
Hembio
TV-teknik

Hemautomatisering

Möjligheterna som finns med trådlösa fjärrströmbrytare är mycket stora och ­tekniken börjar byggas in i allt fler produkter, även sådana som normalt inte har någon ­anknytning till fjärrstyrning. Detta korta kapitel tipsar om några sådana lösningar samt två produkt­typer som gör det möjligt att styra fjärrströmbrytare på långt avstånd.

Larmintegration

Det finns larmcentralapparater som kan styra trådlösa mottagare. Det är användbart för att exempelvis kunna tända lampor direkt från centralapparatens manöverpanel.

Fjärrstyrning via datorn

Det har dykt upp produkter som möjliggör fjärrstyrning via datorn. Telldus ­Technologies var bland de första som lanserade en sådan produkt på den svenska marknaden. ­Deras Tellstick gör det möjligt att via en USB-ansluten sändare och en datorapplikation skicka fjärrkontrollssignaler till fjärrströmbrytare runt om i huset. Med en sådan, eller en ­liknande produkt, går det exempelvis att styra belysningen från sin HTPC (Home ­Theater PC, läs mer) utan att behöva resa sig från soffan.

Datorprodukter har en tendens att integreras allt tätare med Internet. Det har gjort att det även börjat dyka upp liknande lösningar som styrs via webbläsaren (ibland även mobiltelefonen). Sändaren ansluts då med nätverkskabel till hemmets router istället för med USB-kabel till en av datorerna. Principen är densamma men med den ­utökade ­möjligheten att styra hemmet från världens alla hörn. Telldus har även möjliggjort ­styrning av sin Tellstick över Internet. De har dels lanserat en modell med nätverks­anslutning och dels gjort att den traditionella USB-modellen kan styras över Internet om datorn som den är kopplad till är påslagen.

Exempel på gränssnitt för styrning av fjärrströmbrytare via webbläsare och Iphone.

Relaterade produkter

Fjärrstyrning via GSM (mobiltelefoni)

Många vill kunna styra sina fjärrstyrda mottagare på långa avstånd. De önskar ­exempelvis kunna sätta igång en fjärrstyrd mottagare i skidstugan så att värme­elementen går igång dagen innan de åker dit. Då fungerar det inte med vanliga fjärr­styrda m­ottagare eftersom de arbetar med kortdistansradio och därmed bara kan styras på avstånd upp till cirka 50 meter. Ondico Ontech-sortimentet är ett exempel på en ­lösning på detta problem. Ontech-fjärrströmbrytarna har egentligen en liten ­mobiltelefon i sig och kommunicerar med omvärlden över GSM-bandet. Användarna styr dessa fjärrströmbrytare genom att helt enkelt SMS:a kommandon till dem. Det enda som krävs är GSM-täckning och ett SIM-kort (kontantkort fungerar).

Ondico Ontech är ett exempel på fjärrströmbrytare för GSM-nätet.

Ontech-enheten kan i sin tur även få slavenheter kopplade till sig. De kommunicerar sinsemellan med kortdistansradio så att endast huvudenheten behöver vara utrustad med SIM-kort. I SMS:et skriver användaren vilken av enheterna som ska slås på eller slås av. Om huvudenheten inte berörs av kommandot skickar den det vidare till berörd slavenhet istället.

Mobiltelefonen kommunicerar med en huvudenhet, vilken i sin tur kommunicerar med en eller flera slavenheter.

Ontech kan förövrigt även användas som en larmcentralapparat i miniformat. Den kan ha trådbundna detektorer knutna till sig och varna via SMS när någon av dem reagerar (exempelvis vid rörelse eller när temperaturen understiger ett visst antal grader).

Meddelande från Kjell & Company

Din webbläsare är gammal, och vi kan inte lova att innehåll visas korrekt, eller full funktionalitet. Vår rekommendation är att du uppdaterar din webbläsare nu!

Meddelande från Kjell & Company

Javascript är ej aktiverat i din webbläsare! För full funktionalitet på siten rekommenderar vi att du slår på Javscript.

Meddelande från Kjell & Company

Cookies är avslaget i din webbläsare. För att kunna använda internetbutiken måste din browser stödja cookies (mer information).